Børnetestamente - hvorfor?
Med et børnetestamente kan I få indflydelse på, hvem der skal have forældremyndigheden over jeres børn, hvis I begge skulle afgå ved døden.
Hvis den ene forælder dør, vil det som udgangspunkt være den anden forælder, der får forældremyndigheden. Men dør begge forældre, inden børnene er fyldt 18 år, er det Familieretshuset/Familieretten, der træffer afgørelse om, hvem der skal have forældremyndigheden.
Med et børnetestamente kan I som forældre tilkendegive, hvem I mener, der bedst kan tage sig af jeres børn, hvis I ikke er her mere. Det er selvfølgelig en svær samtale at have, men det kan give ro, når man har forholdt sig til det og fået det nedskrevet i et testamente. Ofte vil det være søskende til forældrene, der indsættes i børnetestamentet.
Familieretshuset/Familieretten afgør spørgsmålet om forældremyndighed ud fra, hvad der er bedst for børnene. Dvs. børnetestamentet følges ikke blindt, men forældrenes tilkendegivelse vil naturligt spille en stor rolle ved vurderingen af, hvor børnene vil få det bedst.
I børnetestamentet kan I tage stilling til, om dem, der skal have forældremyndigheden, også skal modtage arv efter jer. Det kan måske give mening at tildele dem, der skal tage sig af jeres børn et pengebeløb “som kompensation” for de ekstraudgifter, der er forbundet med at have forældremyndigheden. F.eks. kan der opstå behov for, at der bygges ekstra børneværelser til huset, købes større bil mv.
Endelig vil det være muligt i testamentet at træffe bestemmelse om, at børnenes arv efter jer skal båndlægges i en periode, f.eks. til de fylder 25 år og om arven skal være deres særeje.
Hvis testamentet underskrives for notaren ved retten, er I sikre på, at det altid vil komme frem i tilfælde af jeres død.
Om forfatteren
Litten Posselt Olsen er uddannet fra Københavns Universitet i 2005. Hun har særligt speciale indenfor forsikrings- og erstatningsret, men hun beskæftiger sig også med bolighandler og overdragelse af fast ejendom.